Bergamo

Bergamo, de stad in 2 delen

Bergamo is opgedeeld in twee delen: Citta Alta en Citta Bassa (Hoge stad en de lage stad). Vanaf de lage stad kun je met een treintje naar het hoger gelegen gedeelte.

De stad ligt op zo’n 40 km van Lecco, 75 km van Como en 85 km van Sorico, het noordelijkste puntje van het Comomeer. Dat maakt dat Bergamo een prima locatie is voor een dagtocht met de auto! Ook kun je hier met de trein naartoe gaan, het treinstation ligt in Bergamo Basso.

Geschiedenis Bergamo

Bergamo is een van de oudste steden van de provincie Lombardije. De hoge stad, Bergamo Alto, is een middeleeuwse stad uit de 16de eeuw. Tijdens de Venetiaanse overheersing werd de stad ommuurd.

Origine van de naam Bergamo

Er zijn verschillende hypotheses over de plaatsnaam: Bergamo. In het klassieke Latijn heet de plaats: ‘Bergomum’, terwijl de stad in het latere Latijn: ‘Bergame’, genoemd wordt.

In het Duits (en ook Nederlands) betekent Berg: ‘berg’ en het woord ‘Heim’ in het Duits betekent ‘huis’. Maar ook in het Zweeds betekent ‘berg’ ‘berg’ en ‘hem’ ‘huis’. Echter is de hypothese dat Bergamo uit het Duits komt niet te verklaren, door de afwezigheid van documentatie over Duitse Nederzettingen in het gebied voor de Romeinse veroveringen.

Bezienswaardigheden in Bergamo

De oude stad, Bergamo Alto

De oude stad opzich is al een ware bezienswaardigheid. De stad heeft een historisch centrum met kleine straatjes met leuke winkeltjes. In het centrum ligt een plein: Piazza Vecchia. Aan dit plein vind je restaurantjes, de Santa Maria Maggiore kerk met daar rechts van de Capello Colleoni. Om bij de kerk en de Capello Colleoni te komen, loop je onder het Palazzo della Ragione door.

  • Santa Maria Maggiore kerk
  • Capello Colleoni
  • Palazzo della Ragione
  • Piazza Vecchia

Bergamo

Het nieuwe centrum, Bergamo Basso

In het lager gelegen deel ligt het treinstation van Bergamo. Vanaf hier kun je te voet naar het centrum van Bergamo Basso gaan waar je diverse moderne winkels vindt. Daarnaast kun je vanaf Bergamo Basso met een treintje naar Bergamo Alto. Een goede combinatie van een dagje winkelen en cultuur snuiven!

Parkeren in Bergamo

Het vinden van een parkeerplaats in Bergamo is even goed opletten. Wanneer je richting de oude stad ‘Citta Alta’ rijdt, kom je diverse bordjes met parkeergelegenheid tegen. Er zijn diverse parkeerplaatsen die dichtbij en vrij lijken, controleer echter goed of je hier wel mag parkeren. Diverse parkeerplaatsen zijn gereserveerd voor de bewoners ‘residenti’!

Wanneer je in Bergamo Basso parkeert, kun je vanaf hier met een treintje naar Bergamo Alto. Je kunt echter ook doorrijden naar Bergamo Alto en aldaar parkeren. Hier zijn diverse parkeerplaatsen buiten de stadsmuur. Wel zijn alle parkeerplaatsen betaald!

Vliegveld Bergamo

Bergamo heeft ook een vliegveld: Orio al Serio. Vanaf hier vliegen diverse vliegmaatschappijen, waaronder Ryanair. Vanaf Eindhoven, Charleroi, Dusseldorf (Weeze), Bremen en Groningen (Eelde), kun je naar Bergamo vliegen.

Het vliegveld ligt slechts 5 km buiten de stad. Vanaf het vliegveld rijdt er elke 30 minuten een stadsbus naar het treinstation van Bergamo.

Nieuws

Coronavirus & Comomeer

Wil je dit jaar naar het Comomeer op vakantie en wil je …

Corenno Plinio: betalen voor een bezoek

Corenno Plinio | Vanaf zondag 29 maart wordt er entree gevraagd voor …

Giro d'Italia 2020

De Giro d'Italia begint in 2020 op 9 mei. De laatste rit …

Meer nieuws