Monte Bregagno

De Monte Bregagno ligt ten noordoosten van de toeristenplaats Menaggio aan het Comomeer. Het hoogste punt van de berg ligt op 2107 meter. Het is de hoogste punt van de vier kilometer lange bergkam Costone del Bregagno.

Uitzicht Monte Bregagno

De berg is een belangrijk element in het uitzicht over het meer, vooral vanuit het noorden. Over de grazige top, die gemarkeerd is met een groot kruis, voert de populaire wandelroute Alta Via del Lario. Het pad volgt overwegend de bergkam waardoor je vanaf de Monte Bregagno vrij gemakkelijk via de buurberg Monte Tabor (2079 meter) en Monte Garzirola (2116 meter) naar Zwitserland kunt lopen.

Wandeling Monte Bregagno

Rij met de auto naar San Siro. Bij de kerk moet je omhoog rijden tot je niet meer verder kunt. Tijdens deze rit rijd je o.a. door een dorp waar mensen wonen. De wandelroute begint direct vanaf de parkeerplaats. Vanaf hier dien je het pad te volgen die in een stijgende lijn omhoog gaat tot de top.

De gehele wandeling loop je op losse stenen. Het eerste stuk van de wandeling bestaat uit een breed pad, naar mate de wandeling vordert, wordt het pad smaller. Halverwege de wandeling bevindt zich een boerderij.

Paarden op de Monte Bregagno

Rondom de boerderij bevinden zich koeien en paarden, deze zal je tijdens de wandeling dus zeker tegen komen. Het laatste stuk van de wandeling zal als het zwaarst worden ervaren, omdat je er al een wandeling op hebt zitten. Bij aankomst op de top van de berg zie je een kruis.

  • Eindbestemming: Monte Bregagno
  • Hoogte: 2107 meter
  • Wandeltijd: 4 à 5 uur (heen & terug)
  • Moeilijkheidsgraad: **

Eigen ervaring – Tanné Vogel

Wij (mijn vriend & ik) hebben de Monte Bregagno in totaal drie keer beklommen. In het jaar 2014, 2015 en 2016. Het eerste jaar was het geen mooi weer, onweer en veel regen. De andere twee jaren was het mooi weer, waardoor we van het prachtige uitzicht konden genieten tijdens de wandeling.

Rotsen Monte Bregagno met uitzicht op het Comomeer

De wandeling is geen moeilijke wandeling, het is een duidelijk en goed te bewandelen pad, maar wel zwaar voor de benen. Dit komt door de stijging van het beginpunt naar de eindbestemming.

De terugweg is goed te doen. Wij hebben tijdens het wandelen stokken bij ons. Op de terugweg prikken wij deze voor onze voeten, waardoor we goede steun en grip hebben om naar beneden te lopen.

Monte Bregagno uitzicht

Wij hebben rond de vier à vijf uur gedaan over de wandeling (heen & terug). Hier zijn de pauzes niet bij meegerekend.

Wij zouden deze berg nog veel vaker willen en kunnen beklimmen. Tijdens de wandeling hebben wij genoten van het prachtige uitzicht en de ervaring. TIP! Zorg voor goede wandelschoenen, stokken en voldoende eten en drinken!

– Deze wandeling is gelopen door Comomeer fan Tanné Vogel. Zij heeft de wandeling beschreven & tevens ons van foto’s voorzien. Bedankt Tanné! –