Checklist wandeling

Wat heb je nodig bij een wandeling?

Als je een dagtocht gaat maken, heb je natuurlijk minder nodig dan wanneer je een meerdaagse trektocht door de bergen gaat maken. Zelf heb ik enkel ervaring met dagtochten, daarom deel ik hier een checklist voor dagtochten.

Eten & drinken

Neem altijd voldoende water mee. Ik vind het zelf fijn wanneer ik koud water mee heb. Daarom leg ik wel eens flessen een nacht van te voren in de vriezer. Op die manier blijven ze op de dag van de wandeling langer koel!

Daarnaast neem ik ook altijd zoute nootjes of chips mee. Chips gaat snel verkruimelen in je rugtas, daarom geef ik de voorkeur aan nootjes. Ik kies vaak voor pistache nootjes of zoute pinda’s.

Ook neem ik altijd minimaal 1 flesje Gatorade (of iets vergelijkbaars) mee. Daar zit enorm veel suiker in, dus goed om de suikers en het energie niveau aan te vullen!

Als ik een tocht maak waarbij ik niet langs een rifugio kom, zorg ik dat ik ook zelf lunch meeneem. Als lunch neem ik vaak broodjes mee met bijvoorbeeld blikjes tonijn, of kuipjes Nutella. Je kunt natuurlijk ook ham of kaas op je broodje doen, maar na 4 uur in de warmte lopen smaken die niet altijd meer even lekker.

 • Water
 • Zoute nootjes (bijv. pinda’s of pistache)
 • Gatorade (of vergelijkbaar)
 • Lunch

Kleding

Afhankelijk van het weer, wandel ik in een korte of lange broek. Idealiter heb je een afritsbare broek. De laatste wandeling heb ik gewoon in een lange wandelbroek gedaan. Dit is namelijk super fijn, ademend materiaal en je kunt zo’n broek eenvoudig oprollen tot 3/4 broek.

Mijn advies is wel om een keer een goede wandelbroek aan te schaffen. Dit loopt echt zoveel fijner dan een gewone (korte) broek! Goede merken van wandelbroeken zijn: The North Face, Vaude, Salewa & Salomon. Dergelijke broeken kun je o.a. kopen bij Bever en Zalando.

Qua shirt kies ik, wanneer het weer het toelaat, voor een top. Ik vind het fijn dat mijn armen en schouders vrij zijn. Wel neem ik altijd een jasje mee. Dit kan een trainingsjasje zijn of een softshell jas zijn. Houd er altijd rekening mee dat het boven in de bergen een stuk frisser kan zijn!

Heel belangrijk is het ook om goede wandelsokken te dragen. Mijn wandelsokken heb ik bij de ANWB gekocht.

En niet te vergeten… als je in de zon loopt kun je eenvoudig een zonnesteek oplopen. Ik neem daarom altijd een pet mee. Ook neem ik vaak een dunne sjaal mee tijdens wandelingen. Die kan ik voor de zon in mijn nek leggen, of mijn armen er deels mee bedekken, zonder dat ik direct een jas aan moet.

 • Wandelbroek
 • Top of shirt
 • Goede wandelsokken
 • Jasje voor kou/wind
 • Pet
 • Dunne sjaal

Schoenen

Schoenen zijn het belangrijkste onderdeel van je uitrusting. Heb je geen goede schoenen, dan kun je een leuke wandeling wel vergeten. Belangrijk is dat je kiest voor schoenen met een goed profiel en goede grip. Zo kun je veilig en verantwoord de bergen in.

Zelf loop ik altijd op bergschoenen. Ik heb gekozen voor hoge schoenen, omdat ik daarmee ook direct mijn enkels bescherm. Zo zitten mijn voeten net iets steviger in de schoenen.

Echter zijn hoge bergschoenen in de zomer natuurlijk warm. Je kunt dan ook kiezen voor lage bergschoenen of goede trailschoenen. Zorg wel dat je kiest voor schoenen die een goede demping bieden!

Goede merken van wandelschoenen zijn: Salomon, Salewa en Scarpa.

Rugzak

Natuurlijk moet je een rugzak mee tijdens je wandeling. In je rugzak kun je je eten en drinken doen en je extra jasje. Een rugzak op je rug tijdens het wandelen is zwaar, kies daarom voor een rugzak met rugventilatie. Zelf vind ik het ook enorm prettig wanneer de rugzak een borstklip heeft en eventueel ook een heupband. Op die manier zit de rugzak lekker stevig op je rug tijdens de wandeling.

Je kunt kiezen voor een rugzak met waterzak integratie. Zo’n zak kun je dan vullen met water en tijdens het wandelen kun je dan uit het slangetje, wat uit je rugzak komt, drinken. Zo hoef je niet steeds je rugzak te openen.

Een aanbeveling voor een goede wandelrugzak:

Overige benodigdheden wandeling

Naast bovenstaande spullen, neem ik ook altijd een reishanddoek mee. Handig om op te zitten, maar ook om jezelf af te drogen wanneer je een watertje tegenkomt.

 • Reishanddoek

Ook neem ik altijd een powerbank mee zodat ik mijn telefoon in nood kan opladen. Natuurlijk neem ik een volle telefoon mee, maar die gaat snel leeg als je onderweg continue foto’s maakt! Zelf heb ik deze powerbank, die enorm snel je telefoon oplaadt:

Een zakmes heb ik ook standaard in mijn rugzak zitten. Handig om bijvoorbeeld je brood open te snijden, of wanneer je een splintertrekker of schaar nodig hebt. Ik heb zelf bewust voor een zakmes mét schaar gekozen, omdat dit handig is voor bijvoorbeeld pleisters knippen. (Neem dus ook altijd een paar pleisters mee voor bijv. blaren!) Dit is mijn zakmes:

En als laatste neem ik ook altijd een lege plastic tas mee tijdens mijn wandelingen. Soms zelfs 2. Ze zijn handig voor afval, maar ook om bijvoorbeeld souvenirs van onderweg in te doen. En ga je zwemmen of zijn je kleren nat? Dan kun je die hierin doen. Kortom, altijd handig een plastic tas meenemen!

 • Plastic tas

Hiermee ga ik goed bepakt op pad in de Italiaanse Alpen bij het Comomeer. Wat neem jij mee tijdens een wandeling? Mist er nog iets op mijn checklist wandeling? Laat het mij weten, dan vul ik de checklist aan!