Monte Legnone

De Monte Legnone is de hoogste berg bij het Comomeer. Het hoogste punt ligt op een hoogte van 2609 meter. De berg valt naast haar hoogte op door haar prachtige piramide vorm. Een wandeling naar de top van de Monte Legnone biedt prachtige panoramische uitzichten over het Comomeer, het Valtellina dal en met helder weer tot aan Milaan!

Wandeling Monte Legnone

De wandeling begint vanaf hetzelfde startpunt als de wandeling naar de Monte Legnoncino, de kleine en makkelijkere variant van deze wandeling. Vanaf Dervio rijdt je met de auto omhoog tot aan Rifugio Roccoli Lorla. Hier kun je de auto parkeren.

De route begint direct voorbij de Rifugio rechts af. Vanaf hier dien je het pad te volgen, welke eigenlijk voor 90% stijgend is tot aan de top. Het eerste uur loop je door bossen. Op dit stuk kom je ook een boerderij tegen. Daarna gaat het landschap over in gras/weide waarbij je wederom uitkomt bij een boerderij. Het is mogelijk om bij deze boerderij lokale kaas te kopen.

De koeien worden regelmatig van boerderij naar boerderij gebracht, het komt dus voor dat je een kudde koeien tegenkomt op het wandelpad!

Vanaf het gras/weide veld begint de wandeling echt pittige vormen aan te nemen. De wandeling stijgt snel en de omgeving gaat over in rots. In ongeveer 1,5 uur bent U bij een berghut (onbemand). Vanaf deze berghut is het nog zeker 1 uur naar de top lopen/klimmen. Dit laatste stuk is het zwaarste van de gehele wandeling. Je loopt/klimt over rotsen en op sommige stukken maak je gebruik van een touw langs de rotswand.

Het laatste stuk naar de top gaat over rotsen waar je met handen en voeten zult lopen. Om op de top te komen dien je met een touw en enkele spijlen naar de top te klimmen (ongeveer 7 meter).

Specificaties wandeltocht Monte Legnono:

  • Vertrekpunt: Rifugio Roccoli Lorla (1463 m)
  • Eindbestemming: Top van de Monte Legnono (2609 m)
  • Wandeltijd: 4 uur
  • Hoogteverschil: 1146 meter
  • Moeilijkheidsgraad: ***

De moeilijkheidsgraad staat op 3 sterren in verband met de lengte en het gevaarlijke wandelpad. Je loopt namelijk langs grote afgronden.

Eigen ervaring:

Anniek op de top van de Monte Legnone

Ik heb de Monte Legnone in september 2013 beklommen. Helaas was het geen mooi weer, waardoor ik grote stukken van de wandeling in dichte mist heb gelopen. Ik had geen mogelijkheid om een andere dag te gaan, dus heb het erop gewaagd, echter raad ik het iedereen af om met mist/ kans op regen/onweer te gaan lopen!

Het eerste stuk van de wandelroute is goed te doen. Er is hier zeker sprake van hoogte verschil, maar dit is niets in vergelijking met het stuk na de boerderij waar je kaas kunt kopen, richting de top. Pas vanaf deze boerderij heb je uitzicht op o.a. het Comomeer.

Vanaf hier stijgt het wandelpad snel. Er zijn diverse stukken waar je echt met handen en voeten moet lopen/klimmen. Je loopt over rotsen, dus qua omgeving is dit niet heel mooi, maar het prachtige uitzicht laat je de omgeving compleet vergeten.

Vanaf de onbemande berghut naar de top is het nog zeker 1 uur lopen. Dit laatste stuk is behoorlijk pittig, doordat je echt moet klimmen op sommige stukken. Je loopt hier over een wandelpad met delen van rotsen. Het laatste stuk naar de top is gevaarlijk en zeker niet makkelijk, maar eenmaal boven geeft het een geweldig gevoel!

De terugweg vond ik persoonlijk nog zwaarder dan de heenweg. Houdt hier dus goed rekening mee! Het rotspad glijdt wat weg wanneer je daalt, dus je moet steeds je voeten goed neerzetten. Ik heb uiteindelijk zo’n 3 uur gedaan over de heenweg en zo’n 2,5 uur over de terugweg (pauzes niet meegerekend!).

Zou ik de tocht nog een keer lopen? Ja, zeker weten, maar dan wel met een strak blauwe lucht! En ik zou tevens de twee dagen na de tocht vrij nemen, want je hebt gigantische spierpijn!

Anniek Bakker

Contactgegevens Rifugio:

Rifugio Roccoli Lorla
Località Roccoli Lorla
Introzzo (LC)
Telefono: +39 0341 875014