Wandeling Sentiero delle espressioni

Deze wandeling is een prachtige combinatie tussen natuur en cultuur. Het begin van de wandeling is pittig, maar daarna is dit een fantastische ontspannende wandeling met weinig hoogteverschil. Tijdens de wandeling kom je langs een berghut waar je kunt lunchen en er is een uitzichtpunt die een fantastisch uitzicht op het Comomeer biedt.

Start wandeling

De wandeling start vanuit het centrum van Schignano (CO) wat boven Argegno ligt. Het startpunt begint tussen twee oude huisjes met een pad omhoog. Het begin van de wandelroute wordt aangegeven met een bruin bord met “Sentiero delle espressioni”.

Startpunt Schignano - wandeling Sentiero delle espressioni

Tijdens de wandeling kun je continue de bordjes volgen met het gele symbool van de wandeling. (zie foto)

Het begin van het pad is een beetje zoeken. Je loopt over een pad met kapotte stenen dat vrij snel stijgt. Daarna komt je op een pad die beter aangelegd is en die je naar het echte startpunt van de wandeling brengt, waar je de route ook op een groot bord ziet staan.

Start wandeling sentiero delle espressioni

Na dit bord volgt een klein stuk wandeling met bijna geen hoogteverschil, gevolgd door een behoorlijke klim.

Onderweg kom je diverse mooie beelden tegen die uitgesneden zijn in boomstammen. Het wandelpad “Sentiero delle espressioni” betekent in het Nederlands: ‘Pad van de uitdrukkingen’. Elk beeld laat dan ook een andere uitdrukking zien.

De klim duurt ongeveer 1 uur en dan kom je uit bij de berghut waar je ook kunt lunchen (reserveren is aan te raden!).

Agriturismo La Pratolina
+39 346 576 0564 of via +39 338 349 3231

Na een verdiende pauze kun je je weg vervolgen. Het pad gaat links van de berghut verder waarbij je om het meertje loopt omhoog. Dit is het laatste stuk met echt hoogteverschil. Na ongeveer 15 minuten lopen kom je op een kruising aan. Ga je rechtdoor (omhoog), dan kom je uit bij het uitzichtpunt met een fantastisch uitzicht op het Comomeer.

Ga je bij de kruising rechtsaf, dan vervolg je direct het pad van de wandeling. Het advies is om even die 10 minuten omhoog te lopen, dat is het uitzicht meer dan waard!

Na het uitzichtpunt moet je weer terug naar beneden lopen en op de kruising waar je eerder naar het uitzichtpunt liep, moet je nu naar links gaan om het pad te vervolgen.

Het pad kent vanaf nu bijna geen hoogteverschil meer en is erg goed te lopen. Je loopt nu door een loofbos waarbij je weer vele beelden tegenkomt.

Na ongeveer 45 minuten lopen kom je bij een kerkje uit waar ook een picknicktafel staat. Hier kun je dus weer even uitrusten.

Vanaf hier gaat vervolgens het pad verder door een oud dennenbos. Waar je ook steeds weer mooie (en spannende!) houten beelden tegenkomt. Let goed op, want de beelden staan niet allemaal direct aan het pad, dus goed om je heen kijken.

Scream beeld sentiero delle espressioni

Na het bos loop je het laatste stuk via een open weide.

Uiteindelijk kom je uit bij een huis met een rots ernaast waar een kruis op staat. Hier staat het laatste beeld.

Vanaf hier kun je weer terug naar Schignano lopen. Helaas wordt deze weg niet goed aangegeven, dus dit is iets lastiger. Het is ongeveer 30 minuten lopen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dezelfde weg terug te lopen, maar dan ben je wel weer 3 uur onderweg.

Specificaties wandeling “Sentiero delle espressioni”

  • Beginpunt: Schignano
  • Eindpunt: Schignano
  • Duur: 3,5 uur
  • Lengte: ongeveer 10 km
  • Hoogteverschil: 400 meter
  • Moeilijkheidsgraad: */**

Parkeren in Schignano

Er is geen parkeerplaats bij het startpunt, dus de auto zul je langs de weg moeten parkeren. Veel plaats is er niet en houd rekening met de bewoners van het dorp. Het advies is om direct de auto te keren, zodat je bij terugkomst sowieso weg kunt rijden.

Parkeren Schignano