Wandeling Monte Legnoncino

Vanaf Dervio rijd je met de auto omhoog (via Tremenico en Valvarrone naar Introzzo) tot aan Rifugio Roccoli Lorla waar je kunt parkeren. Deze rit duurt ongeveer 45 minuten en telt diverse haarspeldbochten. De weg naar de rifugio is goed begaanbaar. Wel zijn er wat smallere stukken waar je niet met twee auto’s kunt passeren.

Eenmaal bij de Rifugio kun je hier op het gras (let op de stenen!) parkeren. Hoe vroeger je bent, hoe makkelijker dit is. Vanaf de parkeerplaats kun je vervolgens twee kanten op: richting de Monte Legnone (4 uur durende wandeling omhoog), of naar de Monte Legnoncino (1 uur durende wandeling omhoog).

Naar de top van de Monte Legnoncino

Vanaf de parkeerplaats loop je terug naar waar je parkeerplaats op reed. Hier begint de route naar de top van de Monte Legnoncino. Deze route wordt aangegeven met een wandelbord in het begin en tijdens de route met rode en blauwe stippen.

De eerste 200 meter (ongeveer 40 minuten lopen) gaan over een breed grind/zand pad welke ook voor kinderen en mountainbikers te doen is. Onderweg zijn er diverse mooie uitzichtspunten op de vallei en het Comomeer. Na ongeveer 40 minuten lopen kom je bij een grasveld met twee picknickbanken. Hier heb je tevens een prachtig uitzicht en kun je even bijkomen van de wandeling.

Vanaf het grasveld met picknickbanken is het ongeveer nog 10 minuten omhoog lopen naar de top. Deze laatste 10 minuten raad ik af met kleine kinderen en voor mountainbikers. Je moet over een klein pad lopen.

Monte Legnoncino uitzicht

Op de top heb je een prachtig uitzicht op het Comomeer en het Pian di Spagna. Met helder weer kun je kijken tot aan Belaggio! Op de top staat een steen op het hoogste punt, een mariabeeld en een groot kruis.

Halverwege naar de top kun je ook naar een kerkje (San Sfirio) lopen in plaats van naar de top (top is naar links, kerkje is naar rechts). Ik raad aan om het kerkje op de terug weg te bezoeken. Je kunt om de kerk lopen, vanwaar je weer via het pad bij het ‘hoofdpad’ naar beneden komt en zo weer bij het rustpunt met de picknickbanken.

De overige weg terug naar de rifugio is dezelfde weg als de heenweg. In totaal duurt de wandeling ongeveer 1,5 uur tot 2 uur (zonder pauze).

Specificaties wandeltocht Monte Legnoncino:

  • Vertrekpunt: Rifugio Roccoli Lorla (1463 m)
  • Eindbestemming: Top van de Monte Legnoncino (1711 m)
  • Wandeltijd: 1 uur
  • Hoogteverschil: 300 meter
  • Moeilijkheidsgraad: */**
  • Ook deels geschikt voor: kinderen, mountainbikers

Contactgegevens Rifugio:
Rifugio Roccoli Lorla
Località Roccoli Lorla
Introzzo (LC)
Telefono: +39 0341 875014