Greenway wandeling Comomeer

De Greenway wandeling is een prachtige route langs verschillende dorpjes aan het Comomeer, via het oude bergweggetje “l’Antica Via Regina”. Je kunt deze wandeling gedurende het gehele jaar lopen, dus zowel in de zomer als in de winter.

De wandeling brengt je langs o.a.: Colonno, Sala Comacina, Ossuccio, Lenno, Mezzegra, Tremezzo en Griante. Je kunt de gehele Greenway wandeling lopen, maar natuurlijk ook een enkele etappe!

De Greenway wandeling bij het Comomeer

De wandeling wordt opgedeeld in 7 etappes en is in totaal 10 km lang.

1ste Etappe: van Colonno naar Sala Comacina

De Greenway wandeling begint aan de zuidzijde van Colonno, bij de Statale Regina 340 straat. Volg hier de bordjes die de ‘Greenway del Lago di Como’ aangeven. Neem de Via Capella omhoog tot aan de straat Via Luigi Civetta. Volg deze straat die door het oude centrum loopt, langs het plein (Piazzetta). Hier kun je naar beneden lopen, tot je aan het Comomeer komt.

Voorbij de oude brug over het riviertje Pessetta, loop je het dorp uit. De weg loopt licht omhoog via de oude weg (l’Antica Via Regina’). Wil je genieten van het prachtige uitzicht op het dorp? Draai je dan even om. Je ziet dan het oude dorp met de kerktoren van de parochiekerk van San Michele Arcangelo.

Greenway wandeling Comomeer - Lago di Como - Colonno

2de Etappe: van Sala Comacina naar Ossuccio

De Greenway vervolgt haar pad in het dorp Sala Comacina. Hier loop je langs kleine olijfboomgaarden en heb je een wijds uitzicht op het Comomeer. Na ongeveer 15 minuten lopen, vind je aan je rechterhand een kerkhof. Sla hier direct rechtsaf en volg de weg wijzering naar het geplaveide pad paralel aan Viale degli Ulivi waar je iets verderop de Cappella di San Rocco ziet.

3de Etappe: van Ossuccio naar Lenno

De Greenway loopt verder over het riviertje Valle Premonte, waar je de gemeente Tremezzina in loopt. Hier moet je de hoofdweg, de Statale Regina, oversteken. Pas goed op, dit is een enorm drukke straat!

Als je de straat oversteekt, kom je bij de romantische kerk Santi Giacomo e Filippo met een karakteristieke klokkengevel. Direct na de kerk kun je even pauzeren en genieten van het prachtige landschap. Iets verderop kun je naar het historische centrum van Spurano lopen, wat de wandeling iets langer maakt.

De Greenway wandeling gaat verder door de Statale Regina opnieuw over te steken, waarbij je omhoog loopt richting Via Santuario. Dit keienweggetje brengt je richting het heiligdom ‘Il Santuario della Beata Vergine del Soccorso’. Op de kruising met Via Andrea Castelli vervolg je de weg naar rechts waarbij je door het dorp loopt.

Greenway wandeling Comomeer - wandelpad

Het park in Ossuccio biedt een fijne mogelijkheid om een pauze te houden. Hier is een bar aanwezig een een kleine speeltuin voor kinderen. Daarnaast heb je vanuit hier een prachtig uitzicht op de beroemde kerktoren van de kerk Santa Maria Maddalena.

De 3de etappe van de Greenway vervolgt zich na de rotonde rechtdoor via Via Andrea Castelli. Aan de rechterkant loop je langs de achterzijde van Villa Leoni. Hierna sla je rechtsaf en loop je naar beneden richting het dorpje Isola.

Na de Parochie kerk van de heiligen Eufemia en Vincenzo (Chiesa Parrocchiale dei Santi Eufemia e Vincenzo) steek je de straat over langs de charmante Villa del Balbianello.

4de Etappe: van Lenno naar Mezzegra

Steek de brug over, die over het beekje genaamd ‘Perlana’ gaat en je komt uit in het historische centrum van Campo in het dorp Lenno.

Via kleine straatjes, afdalend in de richting van het Comomeer, kom je langs de entree van Villa Monastero. Via een geasfalteerd pad volg je het pad langs de Dosso di Lavedo aan de rechterkant. Aan de linkerkant ligt een camping.

Net voorbij het Lavedo Hotel kom je in een groene omgeving waar de mogelijkheid is om te picknicken.

Eventueel kun je hier afwijken van de Greenway wandeling en de prachtige Villa del Balbianello (1,1 km) bezoeken (geopend van half maart t/m half november). Het wandelpad naar Villa del Balbianello is geopend op dinsdag, zaterdag en zondag. 

Villa Balbianello in Lenno

Wanneer je het Greenway pad volgt, kom je uit bij Lido di Lenno. Je loopt verder langs het meer, langs de Torre Medievale di Villa, Villa Aureggi en Piazza XI Febbraio met de Santo Stefano parochie kerk en de doopkapel van San Giovanni Battista.

De 4de etappe eindigt bij het punt vanwaar de rondvaartboten en vleugelboten vertrekken.

5de Etappe: van Mezzegra naar Tremezzo

Vanaf het opstappunt van de rondvaartboten in Mezzegra vertrekt de 5de etappe. Via een loopbrug over het Pola beekje kom je bij een gebied aan het meer met een bar. Het pad loopt vlak langs Hotel San Giorgio.

Via een weggetje met geplaveide stenen loop je nu weer omhoog en moet je de Strada Regina weer oversteken richting het dorp Mezzegra. Dit is het meest zware stuk van de Greenway wandeling.

Loop de Via Pola af en ga dan naar rechts. Op het volgende kruispunt ga je naar links naar de Via Pola Vecchia. Na de kerk van San Giuseppe vervolg je de weg richting de parochie kerk van Sant’Abbondio.

Vanuit hier heb je een fantastisch panoramisch uitzicht op het Comomeer en de parel van het meer: Bellagio.

Na de kerk loop je bergafwaarts richting Casa dei Presepi (het hele jaar gratis toegankelijk) om vervolgens uit te komen bij Palazzo Brentano.

Het Greenway pad vervolgt zich richting het historische centrum van Bonzanigo en daarna richting Palazzo Rosati. Vervolgens loop je bergafwaarts richting het meer en ga je naar links naar Via delle Gere.

6de Etappe: van Tremezzo naar Griante

Steek de brug over die over de Boledro beek gaat en je komt in het dorp Tremezzo waar je door het historische centrum van Bolvedro loopt en afdaalt tot aan het meer.

Vanaf hier tot aan het einde van de Greenway wandeling loopt het pad langs het meer en naast de Statale Regina weg. Nadat je Bolvedro gepasseerd bent, loop je links langs Villa ‘La Quiete’ en vervolg je de weg met aan je linkerhand de parochie kerk van San Lorenzo. Je komt nu in het openbare park Teresio Olivelli.

In het park loop je over een brug met traptreden, ontworpen door de architect Pietro Lingeri en kom bij het Complesso di Villa Meier. Vanuit hier kun je naar de historische centra van Volesio, Balogno, Viano, Intignano en Rogaro lopen.

Als je uit het park loopt, vervolg dan weer het pad langs het water. Aan de linkerzijde zie je Villa Mainona waar nu het museum ‘Museo del Paesaggio del Lago di Como’ zit. Je loopt onder de portiek van Hotel La Darsena door en langs het toeristische informatie bureau van Tremezzina en de vertrekplaats van de rondvaartboten.

Je komt uit in het historische centrum van Tremezzo met karakteristieke portieken, barretjes en winkeltjes.

Een aanrader is om kort van het Greenway pad af te wijken en door de kleine straatjes in het oude centrum van Tremezzo te dwalen. Direct na Grand Hotel Tremezzo kun je het pad weer langs het meer volgen tot aan de beroemde Villa Carlotta met haar prachtige Botanische tuin.

Tuin Villa Carlotta

Villa Carlotta met uitzicht op het Comomeer

7de Etappe: van Griante naar het einde van de Greenway

Direct na Villa Carlotta kom je in de gemeente Griante. Het pad loopt verder richting het vertrekpunt van de rondvaartboten vanuit Cadenabbia, tegenover de Anglicana dell’Ascensione kerk.

Je loopt door het gehucht Maiolica waar je diverse barretjes en restaurantjes vindt.

Het laatste stukje van de Greenway van het Lago di Como loopt van Cadenabbia in de richting van Menaggio langs het Comomeer. Dit laatste stuk biedt prachtige uitzichten op de meest mooie villa’s en tuinen van Griante.

De route eindigt bij een barretje op het strand (enkel in de zomermaanden geopend), in de buurt van een bushalte.

Bron wandeling: Greenway Lago di Como