Il Tracciolino

Wil je een leuke wandeling doen, met weinig tot geen hoogteverschil, maar wel met prachtige uitzichten? Dan is de Tracciolino wandeling iets voor jou! Deze wandeling is ook goed te doen met kinderen. En tevens kun je deze route met je mountainbike doen!

Treinspoort wandeling Tracciolino

Startpunt wandeling Tracciolino

De Tracciolino wandeling bevindt zich in de Valle dei Ratti, in de gemeente Verceia, bij het noorden van het Comomeer. Om naar het startpunt van de wandeling te rijden, heb je een ticket nodig voor je auto om over deze weg te mogen rijden. Dit ticket kun je kopen bij de bar, net voordat je richting Valle dei Ratti rijdt. Dit ticket kost slechts € 5,00 per auto. Dit is de bar waar wij het ticket gekocht hebben:

Bar Val di Rat in Vercaia

Dit is het ticket:

Ticket auto voor Tracciolino wandeling

De wandeling begint aan het einde van de weg die je richting de Tracciolino wandelroute brengt. Je komt hier door in Verceia bij het bord “Hotel ristorante Saligari naar boven te rijden. Je moet ongeveer 20 minuten naar boven rijden. Op een gegeven moment wordt de weg onverhard. Je kunt hier nog gewoon doorrijden. Uiteindelijk om je op een doodlopend stuk aan, waar je de auto kunt keren en kunt parkeren (let op: lees de parkeertip!).

Parkeertip: Zorg dat je hier vroeg bent, helemaal in het hoogseizoen, omdat je de auto langs de weg moet parkeren. Hoe later je komt, hoe lager je staat en hoe meer haarspeldbochten je omhoog moet lopen naar het startpunt. Het advies is daarnaast om je auto direct te draaien, zodat je bij terugkomst direct weer naar beneden kunt rijden. De ervaring leert namelijk dat niet iedereen even goed parkeert en je dus niet altijd even makkelijk weg kunt komen/ kunt draaien daar boven!

De wandelroute naar de stuwdam

De wandelroute start bij een bord. Naar links loop je de ‘tracciolino’ route langs de oude spoorrails. Het advies is echter om eerst even naar rechts te lopen, langs de slagboom. Je loopt dan tevens langs de oude spoorrails en deze brengt je naar een stuwdam. Dit is ongeveer 20 minuten lopen. Je moet wel dezelfde route weer terug.

Startpunt:

Sentiero del Tracciolino startpunt

Startpunt van de route naar de stuwdam:

Startpunt wandeling Tracciolino richting de stuwdam

De wandeling naar de stuwdam:

Spoorrails Tracciolino richting de stuwdam

Tunnel richting de stuwdam

Stuwdam Tracciolino wandeling

De wandelroute ‘tracciolino’ naar Novate Mezzola

Loop je bij het bord naar links, dan wandel je de officiële tracciolino route. Tijdens deze route loop je continue langs en over het oude spoor. Langs de route zie je oude treinkarretjes staan. Tevens kom je een oude treinfiets tegen! (Leuke foto momentjes)

Overal langs deze route staan hekken of is een touw. Met kinderen is deze route daarom ook goed te lopen. Wel moet je natuurlijk altijd opletten en de kinderen niet te dicht langs de touwen laten lopen. De route heeft bijna geen hoogteverschil en is daarom dus prima te wandelen.

Wandelroute tracciolino met hek aan de zijkant

Tijdens de route kom je ook door tunnels (22 stuks). In de tunnels kan het flink frisser zijn, dus eventueel kun je dan een jasje meenemen. Een van de tunnels is wel 300 meter lang. Hier is licht in aanwezig, maar dit is niet altijd aan (wij hebben geprobeerd te ontdekken hoe dit werkte, maar konden dit niet vinden, maar er schijnt rechts bij de ingang een schakelaar te zitten). Het is handig om dan zelf een zaklantaarn mee te nemen of je telefoon te gebruiken als zaklamp. Ook het spoor loopt door deze tunnel.

Tunnel Tracciolino wandeling

Tijdens de wandeling heb je steeds prachtige uitzichten op het het Lago di Mezzola en het bijbehorende natuurgebied. In de verte zie je tevens het Comomeer liggen.

Uitzicht op het Comomeer vanaf de Tracciolino wandeling

Uitzicht Lago di Mezzola

Na ongeveer 2 uur lopen kwamen wij bij een brug aan, die over een stroompje zou gaan. Hier kan wat water door stromen, echter was dit in begin juni niet het geval. Hier hebben wij op een stukje met wat gras (meer steen dan gras) een picknickkleed gelegd en zijn we gaan lunchen. Daarna zijn wij weer teruggelopen (zelfde route). In totaal was deze wandeling ongeveer 12 km heen en weer.

Picknicken Tracciolino wandeling

Mountainbikers over de brug op de Tracciolino route

Je kunt nog door lopen na de brug, zelfs tot aan Novate Mezzola. Loop je door tot Codera dan is de hele tocht zo’n 12 km schijnt. Onthoud wel dat je dezelfde route terug moet lopen. Wij vonden het na 6 km (2 uur lopen) wel mooi geweest en zijn dus weer terug gelopen.

Specificaties wandeltocht Il Tracciolino:

  • Vertrekpunt: Valle dei Ratti, Verceia
  • Eindbestemming: Codera
  • Wandeltijd: 4 uur heen en 4 uur terug (Maar je kunt dus ook eerder teruglopen!)
  • Hoogteverschil: bijna geen hoogteverschil
  • Moeilijkheidsgraad: *
  • Ook geschikt voor: kinderen, mountainbikers

Bekijk ook eens de andere wandelingen rond het Comomeer of koop een wandelgids met nog meer wandelingen rond het Comomeer!