Splügenpas

Op ongeveer 1 uur en 15 minuten vanaf het noorden van het Comomeer ligt de Splügenpas. De Splügenpas verbindt het Italiaanse Val San Giacomo met Hinterrheintal in Zwitserland. In het Italiaans wordt de pas: Passo dello Spluga genoemd.

De Splügenpas is een prachtige route om met de auto of motor te rijden. De weg is goed begaanbaar en loopt door prachtige karakteristieke bergdorpen.

De route naar de Splügenpas vanaf het Comomeer

Via het Comomeer rijd je richting Chiavenna. Vanaf hier kun je ook richting de andere bergpas, de Malojapas. Van Chiavenna rijd je richting Val San Giacomo, waar de Splügenpas begint. Via Val San Giacomo kom je op 1105 meter hoogte bij Campodolcino en Pianazzo. Vanaf Pianazzo kun je ook richting Madesimo rijden. Madesimo is een groot wintersportgebied vlakbij het Comomeer.

Splügenpas augustus 2015

Van Pianazzo door Val San Giacomo kom je door diverse tunnels en galerijen. De weg is hier af en toe erg smal, houdt hier dus rekening mee. Je komt uit bij Montespluga aan het stuwmeer Lago di Montespluga. Hier ligt vaak nog wel tot en met mei een dik pak sneeuw en dat is dan ook een schitterend gezicht. In de zomer worden de weilanden rondom bezet door kuddes koeien en paarden. Montespluga ligt op een hoogte van 1908 meter.

Vanaf Montespluga stijg je nog 2 kilometer richting het Zwitserse douanekantoor. Dit staat vlak na de pashoogte. Vanaf de pashoogte heb je een prachtig uitzicht op de Schwärtzhorner rechts en de Pizzo Tambo (3279 m) links.

Vanaf het Zwitserse douanekantoor volgt een weg met snel opeenvolgende haarspeldbochten door een onbewoond dal. Deze weg is 9 kilometer tot het dorp Splügen.

Splügenpas cijfers & feiten

  • Hoogte: 2113 m
  • Maximale helling: 13%
  • Open: van mei t/m oktober (afhankelijk van het weer)
  • Maximale breedte: 2,3 meter
  • Maximale gewicht: 1,8 t
  • Verboden voor zware voertuigen met aanhangwagens van Splügen tot de grens
  • Deze route wordt afgeraden voor auto’s met caravan en campers (al rijden verschillende toeristen gewoon deze pas!)

De Splügenpas in de winter

In de winter is de Splügenpas op bepaalde tijden gesloten. Het is daarnaast vanaf 15 november t/m 31 maart verplicht om winterbanden te hebben of sneeuwkettingen bij je te hebben. Wij adviseren je om voordat je de Splügenpas oprijdt, altijd te controleren of de pas wel geopend is en hoe de weersomstandigheden zijn. Het kan namelijk zijn dat de pas tijdelijk gesloten is door slechte weersomstandigheden.

Websites waar je kunt zien of een pas geopend of gesloten is:

Foto's

Nieuws

Coronavirus & Comomeer

Wil je dit jaar naar het Comomeer op vakantie en wil je …

Corenno Plinio: betalen voor een bezoek

Corenno Plinio | Vanaf zondag 29 maart wordt er entree gevraagd voor …

Giro d'Italia 2020

De Giro d'Italia begint in 2020 op 9 mei. De laatste rit …

Meer nieuws