Malojapas

In het Val Bregaglia in Zwiterserland ligt de Malojapas. De Malojapas is erg bijzonder, omdat je bij deze bergpas als je bij de top bent niet meteen gaat afdalen. Eenmaal bovenop de pas rijd je 50 kilometer over een hoogvlakte, over deze afstand verliest hij slechts 343 meter hoogte. De eerste 25 kilomter verliest hij zelfs maar ongeveer 100 meter!

De route naar de Malojapas vanaf het Comomeer

Vanaf het noorden van het Comomeer rijdt je richting Chiavenna. Chiavenna ligt aan het begin van Val Begaglia op een hoogte van 333 meter. Vanuit Chiavenna rijd je verder richting Castasegna op 696 meter hoogte. Dit is het eerste dorp over de Zwitserse grens. Via Promontongo, Stampa, Borgonovo, Vicosoprano bereik je Casaccia op 1458 meter hoogte. Dit is het laatste dorp in Val Bregaglia. Vanaf Casaccia rijd je naar de Malojapas op een hoogte van 1815 meter. Op een hoogte van 1809 meter ligt Maloja, het eerste dorp in Engadin. Dit dorp is Italiaanstalig.

Eenmaal bovenop de Malojapas kun je genieten van een prachtig uitzicht op de eerder gereden vele haarspeldbochten en Val Begaglia. Bij het uitzichtpunt vind je tevens een souvenirwinkeltje waar je ook een kleine versnapering kunt eten.

Het is zeker de moeite waard om nog even door te rijden wanneer je eenmaal bovenop de Malojapas bent. Je rijdt dan langs verschillende meren. Tussen Maloja en Segl ligt het Lej da Segl, een meer van kilometers lang. Op het diepste punt is dit meer 90 meter diep! Tussen Segl en Silvaplauna ligt het Lej da Silvaplauna. Silvaplauna zelf ligt op een hoogte van 1802 meter.

Bussen en postbussen

Op de Malojapas rijden van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat bussen. Daarnaast rijdt elke twee uur de Zwitserse Post met een postbus tussen St. Moritz en Chiavenna. Deze postbussen zijn herkenbaar aan de gele kleur en staan bekend om hun punctualiteit en drietonige toeter. De postbussen nemen ook fietsen mee. Zo kun je er dus voor kiezen om bijvoorbeeld wel de Malojapas af te dalen en weer omhoog te gaan met de postbus. Om gebruik te maken van deze postbus is reserveren wel verplicht. Op de website van de Postbus (Engels, Duits, Frans & Italiaans) kun je de reistijden bekijken en reserveren.

Winter op de Malojapas

Ook in de winter is de Malojapas geopend. Wel kun je bovenop de pas hoge sneeuw verwachten. Winterbanden of het hebben van sneeuwkettingen in de auto is van 15 november t/m 31 maart verplicht. Natuurlijk kan het zo zijn dat de Malojapas tijdelijk gesloten is wegens slechte weersomstandigheden. Dit kun je zien op deze websites:

Foto's

Nieuws

Coronavirus & Comomeer

Wil je dit jaar naar het Comomeer op vakantie en wil je …

Corenno Plinio: betalen voor een bezoek

Corenno Plinio | Vanaf zondag 29 maart wordt er entree gevraagd voor …

Giro d'Italia 2020

De Giro d'Italia begint in 2020 op 9 mei. De laatste rit …

Meer nieuws