Italiaanse feestdagen

Officiële Italiaanse feestdagen

DatumItaliaanse feestdagenNederlandse feestdag
1 januariCapodannoNieuwjaarsdag
6 januariEpifana – BefanaDriekoningen
maart/aprilPasquaPasen
25 aprilGiorno della liberazioneBevrijdingsdag
1 meiFesta del lavoroDag van de arbeid
2 juniFesta della RepubblicaDag van de Republiek
15 AugustusFerragostoMaria Hemelvaart
1 novemberOgnissantiAllerheiligen
8 decemberImmacolata ConcezioneOnbevlekte ontvangenis
25 decemberNataleEerste kerstdag
26 decemberSanto StefanoTweede kerstdag
31 decemberSan SilvestroOudjaar

Verschil feestdagen Italië en Nederland

In Italië kennen ze andere feestdagen dan in Nederland. Zo is kerst slechts 1 dag en wordt op 6 januari een soort van Sinterklaas gevierd. Op de meeste officiële feestdagen geldt dat de winkels gesloten zijn en er een aangepaste dienstregeling geldt voor het openbaarvervoer.

Wanneer een feestdag op een donderdag valt, zullen veel Italianen ook de vrijdag vrij nemen, om zo een lang weekend te hebben. Op deze dagen kun je dus extra drukte op de weg verwachten!

Uitleg van de belangrijkste Italiaanse feestdagen:

Capodanno – 1 januari
Net als in Nederland viert ook Italië oud en nieuw. Op 1 januari is het dan ook nieuwjaarsdag en zul je net als in Nederland de winkels gesloten vinden. Ook vele restaurants zullen deze dag niet geopend zijn.

La Befana (Epifania) – 6 januari
In de nacht van 5 op 6 januari komt de heks (la befana) langs op haar bezemsteel om alle lieve kindjes cadeautjes, snoep en chocolade te brengen. Dit is te vergelijken met het Nederlandse Sinterklaas feest. Wie niet lief is geweest krijgt geen roe of een zakje zout, maar as en kolen.

Pasqua – maart/ april
Net als in Nederland wordt ook in Italië pasen gevierd. In tegenstelling tot in Nederland zijn de winkels zowel op eerste als op tweede paasdag gesloten. De Italianen brengen deze dagen door met familie.

Giorno della liberazione – 25 april
Italië is op 25 april 1945 bevrijd van de Duitsers en van het fascistische regime van Mussolini. De partizanen zorgden ervoor dat het regime van Mussolini viel, nog voordat de geallieerden arriveerden. Op 25 april wordt nog altijd de overwinning gevierd. Tevens worden de slachtoffers van de oorlog op deze dag herdacht.

Italianen zijn op deze dag allemaal vrij en overal in het land zijn dan herdenkingsbijeenkomsten. Veel winkels zijn op deze dag gesloten.

Festa del lavoro – 1 mei
In Italië is de dag van de arbeid een officiële feestdag, dit in tegenstelling tot in Nederland. Op deze dag zijn er vaak diverse demonstraties van politieke partijen en vakbonden. Daarnaast worden er ook diverse festiviteiten georganiseerd. Zo is er elk jaar op het Piazza San Giovanni in Rome een gratis concert. Op 1 mei zijn de winkels in Italië gesloten.

Feste della repubblica – 2 juni
Sinds 2 juni 1946 is Italië een republiek en dat wordt op deze datum gevierd. Italië werd een republiek na een referendum, waarbij vrouwen ook voor het eerst mochten stemmen. De stemming werd slechts met een kleine meerderheid gewonnen (56%), waardoor de uitslag altijd wat omstreden geweest is. Het blijkt dat Noord-Italië voornamelijk voor de republiek had gestemd en zuid Italië voor de monarchie.

Ferragosto – 15 augustus
Italië is grotendeels katholiek en 15 augustus is dan ook een van de belangrijkste katholieke feestdagen in Italië. Op ferragosto wordt de dag gevierd waarop de Maagd Maria naar de hemel gaat en herenigd wordt met haar zoon Jezus (Maria Hemelvaart).

Op deze dag zijn de winkels gesloten en zal er bijna geen openbaarvervoer rijden. In vele dorpen en steden worden feesten gehouden. Bij het Comomeer is er in Gravedona een groot vuurwerkspektakel.

Vuurwerk Comomeer - Gravedona

Ognissanti – 1 november
Op 1 november wordt Allerheiligen gevierd. In Italië wordt deze feestdag ook met de familie gevierd. Ze gaan dan naar de mis en hebben vervolgens een lunch met de familie. Bij de katholieken luidt ‘Ognissanti’ de winter in, ook al begint deze officieel pas op 21 december.

Immacolata Concezione – 8 december
Op 8 december wordt in Italië de onbevlekte ontvangenis van Maria gevierd, ook wel ‘Festa della Madonna’ genoemd. Maria is geboren op 8 september en 8 december is dus precies 9 maanden voor haar geboorte, de dag waarop ze verwekt zou zijn.

Winkels zijn op deze feestdag vaak wel open. Kantoren zijn echter gesloten.

Natale – 25 december
Op 25 december wordt eerste kerstdag in Italië gevierd. Net als in Nederland wordt kerst gevierd met een kerstboom en kerststal. Er zijn vaak rond de kerstdagen ook diverse grote en/ of levende kerststallen te bewonderen (aanrader!). Ook komt met de kerst de kerstman langs. In Italië heet hij: “Babbo Natale”.

Kerst wordt in Italië, net als in Nederland, met de familie gevierd. Als toetje staat er altijd panettone en/of pandoro op het menu: een typisch nagerecht voor de kerst!

Kerstmis Milaan

Santo Stefano – 26 december
Italië kent enkel een eerste kerstdag. De tweede kerstdag bestaat hier niet, maar hier vieren ze dan ‘Santo Stefano’. De winkels zijn op deze dag wel gesloten.

San Silvestro – 31 december
Op 31 december wordt San Silvestro gevierd, de sterfdag van deze heilige. Hij was de 33ste Paus van de Rooms-Katholieke kerk. In tegenstelling tot de kerst, wordt oudejaarsavond gevierd met wie men wil. De avond staat in het teken van een uitgebreid diner, vergelijkbaar met kerst. Wat er zeker op het menu staat zijn zampone of cotechino met linzen. Naar verluid moet het eten van dit gerecht geld brengen in het nieuwe jaar.

Nieuws

Coronavirus & Comomeer

Wil je dit jaar naar het Comomeer op vakantie en wil je …

Corenno Plinio: betalen voor een bezoek

Corenno Plinio | Vanaf zondag 29 maart wordt er entree gevraagd voor …

Giro d'Italia 2020

De Giro d'Italia begint in 2020 op 9 mei. De laatste rit …

Meer nieuws