Autobahnvignet Zwitserland

Wanneer heb je een autobahnvignet nodig?

Wanneer je gebruik maakt van de snelwegen in Zwitserland is het hebben van een autobahnvignet verplicht. Ook voor een aanhangwagen of caravan is het hebben van een vignet verplicht.

Download hier een pdf file met een overzicht van de Zwitserse snelwegen waar het vignet verplicht is:

Snelwegen Zwitserland (pdf-file)

Autobahn vignet Zwitserland 2016

Voertuigen met een totaalgewicht van meer dan 3500 kg moeten bij de grens een ‘Schwerverkehrabgabe’ halen. Dit is een bedrag van 3,25 CHF per dag (minimale heffing 25,00 CHF) en moet betaald worden zolang je gebruik maakt van het gehele openbaar wegennet.

Waar moet het vignet geplakt worden?

Elk voertuig moet een eigen vignet heben. Voor een aanhanger geldt dat het vignet op een gemakkelijk toegankelijke plaats, welke niet verwisselbaar is, geplakt wordt. Voor een auto dient het vignet op de binnenkant van de voorruit geplakt te worden. Dit mag bij de spiegel in het midden-boven van het raam, of aan de bestuurderskant onderin de hoek, of bovenin de hoek. Het vignet mag niet achter een donker getinte strook geplakt worden!

Autobahnvignet Zwitserland, waar plakken?

Hergebruik van het vignet is niet toegestaan. Evenals het gebruiken van extra middelen om het vignet op te plakken. Misbruik betekent een overtreding van de wet en wordt met een boete van 200 Zwitserse Franken bestraft (ongeveer € 165,00). Het is tegenwoordig verplicht om de aankoopbon van je Zwitserland vignet bij je te hebben in de auto!

Kosten autobahnvignet Zwitserland

Je kunt het autobahnvignet voor Zwitserland kopen bij de ANWB. Het vignet kost dit jaar: € 39,45 (actuele prijs in 2019).Ook kun je het vignet bij de Zwitserse grens kopen en bij postkantoren en tankstations in Zwitserland zelf. Let op dat je wisselgeld terugkrijgt in Francs, tegen een ongunstige wisselkoers. Het is dus voordeliger om je autobahnvignet alvast in Nederland te kopen! Koop je hem toch in Zwitserland, dan is het advies om met creditcard te betalen.

Geldigheid Vignet Zwitserland

Het vignet van Zwitserland is in 1 jaar geldig, inclusief december van het jaar ervoor en januari van het jaar erna. Elk jaar dien je daarom een nieuw vignet aan te schaffen. Het Zwitserland vignet van 2019 is dus geldig van december 2018 t/m januari 2020.

Rij je door Oostenrijk in plaats van door Zwitserland, dan heb je een autobahnvignet voor Oostenrijk nodig!

Nieuws

Coronavirus & Comomeer

Wil je dit jaar naar het Comomeer op vakantie en wil je …

Corenno Plinio: betalen voor een bezoek

Corenno Plinio | Vanaf zondag 29 maart wordt er entree gevraagd voor …

Giro d'Italia 2020

De Giro d'Italia begint in 2020 op 9 mei. De laatste rit …

Meer nieuws