Risotto Sassella, bitto en bresaola

Dit gerecht komt oorspronkelijk uit Valtellina, de vallei bij het noorden van het Comomeer. Zowel de Sassella (rode wijn) als de bitto (kaas) en de bresaola (vleeswaar) zijn lokale producten.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1,5 L Bouillon (Ik gebruik een combinatie van kip en groente)
  • 1/2 Ui
  • 400 gr. risotto rijst
  • 1 Glas wijn (Sassella Valtellina Superiore DOCG)
  • 200 Gr. Bresaola (dunne plakjes)
  • 100 Gr. Bitto giovane DOP (jong)
  • Parmezaanse kaas
  • Olijfolie
  • Boter

Voorbereiding

Maak de bouillon. Dit kan op basis van een mix tussen een kip en groenten bouillon, maar ook met enkel groente bouillon. Hou 4 plakjes bresaola apart en snij de anderen tot kleine reepjes. Snij de bitto kaas tot blokjes, zodat het straks makkelijker en sneller opgenomen wordt in risotto.

Koken

Gebruik een hapjespan/ wok en fruit in wat olijfolie de ui aan. Zodra de uit goudkleurig is, voeg je de rijst toe. Roer de rijst door met een houten lepel, totdat de korrels de olijfolie opgenomen hebben en glazig geworden zijn. Blus vervolgens de rijst af met de wijn. Roer nu regelmatig door, zodat de rijst de wijn goed opneemt.

Zodra de wijn opgenomen is, begin je met het toevoegen van de bouillon (Ongeveer 2 lepels per keer). Roer de rijst door en wacht vervolgens met roeren tot je de volgende bouillon toevoegt. Wanneer de rijst ‘al-dente’ is, voeg je de reepjes bresaola, de bitto en parmezaanse kaas toe. Haal de rijst van het vuur en laat de rijst enkele minuten rusten. Serveer de rijst met een ‘roos’ van een plakje bresaola.

Risotto, sassella, bitto en bresaola

Nieuws

Coronavirus & Comomeer

Wil je dit jaar naar het Comomeer op vakantie en wil je …

Corenno Plinio: betalen voor een bezoek

Corenno Plinio | Vanaf zondag 29 maart wordt er entree gevraagd voor …

Giro d'Italia 2020

De Giro d'Italia begint in 2020 op 9 mei. De laatste rit …

Meer nieuws