Wijnproeverijen

De wijnen uit de omgeving van het Comomeer zijn in ons land vrijwel onbekend. Dat is niet gek omdat men zich vooral richt op de lokale en regionale markt. Zo komt er uit de wijngaarden rond Domaso een voortreffelijke witte wijn (Domasino) die slechts in beperkte mate beschikbaar is voor toeristen, omdat er meestal niet meer dan 1150 flessen worden gebotteld.

Ten noorden van het meer begint het gebied van de Valtellina en ook deze wijnen zijn in Nederland bij weinigen bekend. Ten onrechte, want met name de heerlijke rode wijnen uit deze streek behoren tot de top van de Italiaanse wijnen!

Uit dit betrekkelijk kleine gebied komen zelfs twee wijnen met DOCG kwalificatie, de Valtellina Superiore en de Sforzato (of Sfursat). Daarnaast produceert men de Rosso di Valtellina, DOC. De wijngaarden liggen op terrassen tegen de zuidhellingen van de Alpen en de omstandigheden, – schrale grond, veel licht, warme dagen, koele nachten, voldoende frisse lucht, hellende wijngaarden en een goed druivenras (nebbiolo) – zijn uitstekend voor het verbouwen van goede wijnen.

De enige producent van echte Comomeer wijn is Sorsasso. Zij produceren onder andere de Domasino wijn. Deze wijn is in 2011 geselecteerd in de top 100 van 2011 van de beste wijnen van Italië.

Een belangrijke producent in de streek is Nino Negri (www.ninonegri.it). Hij heeft ook in 1988 het initiatief genomen voor een wijnroute, een tocht die niet alleen door de wijngaarden van de Valtellina Superiore leidt, maar ook een goede gelegenheid biedt voor een bezoek aan enkele wijnkelders.

Nieuws

Events juli & augustus 2019

Ben je in de zomermaanden bij het Comomeer op vakantie? Hier vind …

Stakingen en verkeerscontrole juli 2019

Comomeer & Milaan | Juli is de maand dat vele toeristen naar Italië trekken. …

Noodweer bij het Comomeer

Dervio, Como & Valtellina | De afgelopen dagen heeft het flink gestormd bij het Comomeer …

Meer nieuws