Santa Maria del Tiglio

De kerk Santa Maria del Tiglio staat in Gravedona en dateert uit de 12e eeuw. Het is een van de meest originele voorbeelden van de Romaanse stijl bij het Comomeer.

De kerk staat op een gebied wat ook wel de heilige grond van Gravedona genoemd wordt. Hieronder valt ook de nabijgelegen parochiekerk van San Vincenzo. Waarschijnlijk was dit al een bidplaats in de Romeinse tijd (in beide kerken zijn materialen uit deze oude tijd aanwezig).

Santa Maria del Tiglio in Gravedona

De Santa Maria del Tiglio staat op de plaats van een vroegchristelijke doopkerk gewijd aan San Giovanni Battista (Johannes de Doper). Hiervan resteren nog enkele reliëfs ingemetseld boven het portaal en in het interieur de doopvont en resten van een mozaïekvloer uit de 5e eeuw. Ook het vloerplan met drie apsissen herinnert aan de vroegere kerk. De naam van de kerk komt volgens de overleveringen van een lindeboom die aan het einde van de bouw op de klokkentoren groeide.

Buitenkant van de kerk

De buitenzijde van de kerk valt op door zijn afwisselende banden van Musso marmer en zwarte steen uit Olcio en door de indrukwekkende toren. De toren is aan de onderkant vierkant en van boven achthoekig. Boven het ingangsportaal zie je bas-reliëfs uit de late Middeleeuwen ingemetseld, onder andere een centaur wiens pijl een hert raakt en een slang die zich oprolt in een vierkant.

Binnenin de kerk

De vloer in de kerk is recent, maar in de noord-oost hoek vind je nog een gedeelte van de mozaïekvloer uit de vijfde eeuw. Ook zijn er binnen nog resten van diverse muurfresco’s uit de 14e en 15e eeuw te zien. In het priesterkoor aan de rechterkant is de ‘Adorazione dei Magi’ (Aanbidding van de koningen) te zien. In het centrum van de apsis zie je resten van een fresco van de Maagd op haar troon met kind en heiligen. Ook vindt men in de kerk een fresco van het Laatste Oordeel. Dit is tevens de oudste fresco van de Santa Maria del Tiglio. Deze dateert uit de eerste helft van de veertiende eeuw. Op de fresco is Christus de Verlosser te zien,omringd door rijen van gezegenden en verdoemden. Op de achtergrond van de fresco is het landschap van Jeruzalem te zien, waar de torens vergelijkbaar zijn met die van de Santa Maria del Tiglio kerk en de dichtbij gelegen abdij van Piona, voordat deze herbouwd werd in de achtiende eeuw.
De aanwezigheid van de heiligen op de fresco’s dichtbij de ingang, benadrukt de functie van Gravedona als knooppunt van de handel en wegen richting de Alpen, aangezien de heiligen door de reizigers benoemd zijn en de Santa Maria del Tiglio waarschijnlijk een stop was voor handelaren die richting de moeilijke wegen van de Alpen liepen.

Kruisbeeld

Op de noordelijke muur bevindt zich een zeer kostbaar houten kruisbeeld uit de twaalfde eeuw. Het kruisbeeld, gemaakt van populieren en elzenhout beeld Christus uit met langgerekte gelaatstrekken.

Nieuws

Goedkoop naar Milaan vliegen met KLM

Amsterdam | Vanaf donderdag 6 september 2018 starten de KLM Werelddeal weken …

Miss Camping & Beerpong toernooi

Domaso | Op 21 en 22 juli wordt in Domaso het populaire …

Aardverschuiving bij Gallivaggio SS36

Gallivaggio | Op 29 mei is een deel van een berg bij Gallivaggio …

Meer nieuws