Comomeer bij nacht in het donker

Op vrijdag 17 februari zal Alto Lago donker zijn door het initiatief: M’illumino di Meno (minder licht verspillen). Deze actie wordt gesteund door vele gemeenten en scholen.

Het initiatief

M’illumino di Meno is een campagne ter bewustwording van energiebesparing, bedacht door het radioprogramma Caterpillar op RaiRadio2. De oproep is heel eenvoudig: organiseer initiatieven om zowel jezelf als anderen bewust te laten worden van de energie consumptie.

Boulevard in het donker

Het commité Acque Comasche heeft besloten om het initiatief te steunen en meer te promoten bij gemeenten en scholen. In het gebied bij het noorden van het Comomeer is al een groot draagvlak voor de actie.

Zo schakelen de gemeenten Sorico, Gera Lario en Musso de lichten langs de boulevard bij het water uit. De gemeente van Domaso doet de verlichting van Villa Camilla uit, waardoor de Villa tijdelijk niet verlicht zal zijn. In Dongo gaat alle verlichtingen in speeltuinen uit, in de Valle del Lesio en bij de boulevard.

Ook Cremia dooft de lichten bij de boulevard en tevens de verlichting van de pleinen en kerktorens. Daarnaast zullen zij gedurende de gehele winter in plaats van om 24.00 uur om 23.00 uur de lichten op de pleinen doven. De gemeenten Montemezzo en Trezzone hebben de bewoners gevraagd om op 17 februari 1 lamp uit te laten.

Ook scholen nemen deel

Niet alleen gemeenten hebben zich vrijwillig aangesloten, ook scholen nemen deel aan het initiatief. Zo heeft de lagere school in Gera Lario besloten een dag lang niet het kopieerapparaat te gebruiken, terwijl de thuisblijvers tussen 16.00 uur en 18.00 uur geen computer, televisie of andere elektronische apparatuur zullen aandoen.

Ook de Parochia di Sorico neemt deel aan het initiatief om de lichten te doven. De lichten van het heiligdom S. Miro, de beschermheer van het water zullen gedoofd worden.

Kortom, op 17 februari zal het Comomeer (voor even) donker zijn.