Mimosa festa della donna

Op 8 maart wordt in Italië de dag van de vrouw, ‘Giornata internazionale della donna’, gevierd. Het feest wordt gehouden ter gelegenheid van de de sociale, politieke en economische stand van de vrouw en om het feit dat er nog altijd veel discriminatie en geweld tegen de vrouw is in grote delen van de wereld.

Het feest van de vrouw wordt niet alleen in Italië gehouden, maar in vele delen van de wereld. In Italië is het feest voor het eerst gehouden in 1911.

Mimosa

In Italië geven de mannen op de dag van de vrouw hun vrouw of geliefde een bloem: mimosa. Mimosa is het symbool geworden van de vrijheid van de vrouw. Sinds 8 maart 1946, het einde van de oorlog in Italië, wordt het feest van de vrouw gevierd met dit symbool. Mimosa is een bloem die begin maart bloeit.

Dag van de vrouw in 2012

Ook dit jaar wordt de dag van de vrouw weer gevierd in Italië. Op deze dag mogen vrouwen gratis naar musea, villa’s, monumenten, archeologische opgravingen e.d.

Loop je als toerist op deze dag ergens in Italië, dan kan het je zomaar overkomen dat je op straat mimosa wordt aangeboden. De Italiaan zou de Italiaan niet zijn als hij van deze dag gebruik zou maken om vele vrouwen harten te veroveren door mimosa aan te bieden.

De dag van de vrouw in Milaan

In Milaan zijn er op de avond van de dag van de vrouw vele feesten. Vrouwen mogen dan veelal gratis naar binnen in een discotheek en kunnen hier genieten van lekkere hapjes en veelal is er ook een striptease. Pas na een bepaald tijdstip mogen ook de mannen naar binnen, die natuurlijk wel entree moeten betalen!

Met korting met de trein

Op de dag van de vrouw zijn er veel acties in Italië, speciaal voor vrouwen. Trenitalia, de treinmaatschappij in Italië, laat vrouwen deze dag met z’n 2-en voor de prijs van 1 rijden. De kaartjes hiervoor zijn al sinds 28 februari te koop. Je kunt van zo’n kortingskaartje gebruik maken als er tenminste één vrouw mee reist. Wel zijn het aantal plaatsen van deze actie gelimiteerd en variabel. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid van e treinen en de klasse waarin je reist. Je kunt je kaartje online kopen (Wel alleen in het Italiaans beschikbaar) via: Trenitalia.