Heb je vrienden/ kennissen in Italië en wil je ze verrassen met een leuke souvenir uit Nederland? Lees dan deze tips voor unieke, originele souvenirs voor Italianen die zeker gewaardeerd worden! Natuurlijk kun je deze tips ook toepassen voor vrienden en kennissen in anderen landen.

20 Nederlandse souvenir tips voor Italianen

Stroopwafels
vanillavla
Houten klompjes Nederland
Kaasschaaf
Magneet molen
Spaarpot Delfts blauw
Heineken bier flesje
Groningen mosterd
truffel pepernoot vandelft
borrelnootjes Duyvis

1. Stroopwafels
Stroopwafels kennen ze in Italië niet. Menig Italiaan is er inmiddels fan van. Echter eten zij ze vaak als ontbijt, waar wij ze om 10 uur bij de koffie nuttigen. Een pakje stroopwafels als souvenir meenemen naar Italië is 100% gegarandeerd succes!

2. Chips (wokkels)
In Italië kennen ze niet alle soorten chips zoals wij die in Nederland kennen. Zelf heb ik de wokkels al meerdere malen moeten meenemen naar Italië (paprika variant). Ze vinden deze anders smaken dan de Italiaanse paprika chips, naast dat ze ook een bijzondere vorm hebben natuurlijk!

3. Vla (vanilla)
In Italië kennen ze geen vla, maar enkel yoghurt. Wel yoghurt met vruchten en fruit, maar vanille vla bestaat er niet. Als je gekoeld etenswaar mee kunt nemen naar Italië, dan kun je je Italiaanse vrienden verrassen met een pak vanille vla. Gegarandeerd dat ze je de volgende keer weer vragen of je dit voor ze mee kunt nemen.

4. Bloembollen (tulpen)
Bloembollen doen het altijd goed bij Italianen en dan natuurlijk voornamelijk de tulpen! Let wel, je kunt ze niet altijd het hele jaar door overal kopen in Nederland (natuurlijk wel bij de toeristische verkooppunten). Wil je dit cadeau doen, koop ze dan tijdig, scheelt een hoop geld en ze blijven toch wel goed!

5. Klompen
Klompen zijn natuurlijk echt typisch Nederlands. Ze zijn altijd leuk om cadeau te geven. Denk dan niet direct aan de grote houten klompen waar niemand op gaat lopen, maar geef bijvoorbeeld een klomp met een eigen, unieke inscriptie. Of klompen die je als accessoire kunt neerzetten.

6. Theedoeken
Italianen drogen eigenlijk nooit af, ze laten hun afwas opdrogen. Theedoeken kennen ze dan ook niet echt. Echter, hebben ze vaak wel een doek hangen die ze gebruiken als er wel iets afgedroogd moet worden. De kwaliteit (en kleuren) van de Nederlandse theedoeken zijn een stuk leuker, denk eens aan een theedoek met tulpen bijvoorbeeld!

7. Kaasschaaf
De kaasschaaf is ook niet heel bekend in Italië. Italianen snijden vaak blokjes of raspen de kaas. Een kaasschaaf is echter een leuk alternatief voor ze. Geef je ze dit cadeau, vergeet er dan niet even bij uit te leggen hoe het werkt!

8. Kaas (jong & oud)
Nederlandse kaas doet het altijd goed! Ik heb zowel jonge als oude kaas cadeau gegaan. Over het algemeen valt de jong belegen nog het meest in de smaak. Op de markt kun je de kaas vaak wel vacuüm laten verpakken, zo blijft het langer goed!

Een andere tip is om zo’n ronde kaas te kopen in een rode verpakking. Vaak kun je deze vrij goedkoop krijgen bij de Aldi!

9. Magneet
Veel Italianen verzamelen nog magneten op hun koelkast. Een magneet van een molen of de Hollandse tulpen wordt dus ook altijd gewaardeerd!

10. Gloeilamp
Philips is natuurlijk echt Nederlands. Misschien een beetje flauw, maar een gloeilamp van Philips zou je dus ook als souvenir mee kunnen nemen ;-).

11. Porselein – Delfts blauw
Dit is natuurlijk echt typisch Nederlands. Je kunt diverse souvenirs van porselein kopen in het Delfts blauw. Denk eens aan: klompjes, bordjes, een vaasje, asbak, kaasplankje of sierraden. Laat je inspireren door deze leuke Delfts blauwe souvenirs op Bol.com.

12. Pepermunt
Wilhelmina pepermunt is ook typisch Nederlands. Vaak kun je dit ook in leuke Hollandse blikken krijgen. Leuk om cadeau te geven dus!

13. Heineken
Ook in Italië kun je Heineken bier krijgen, maar volgens mijn Italiaanse vrienden smaakt het Heineken bier uit Nederland toch anders dan de Heineken bier die je in Italië koopt.

14. Drop
Drop is niet bij iedereen geliefd, maar wel typisch Nederlands. Leuk om bijvoorbeeld boerderij drop cadeau te geven! Zoute drop kennen ze in Italië ook niet overigens!

15. Mosterd
Mosterd kun je ook in Italië kopen, maar niet de echte Groningse mosterd met van die pitjes erin. Geef je ze mosterd cadeau, vertel ze er dan ook bij hoe ze hiermee echte Groningse mosterd soep kunnen maken, zo geef je je cadeau nog wat extra waarde.

16. Hagelslag
In Italië is zoet broodbeleg niet te krijgen. In ieder geval niet zoals wij dat in Nederland kennen. Je kunt in Italië wel hagelslag kopen, maar dan enkel als versiering voor op een taart. Houdt iemand van bakken, neem dan hagelslag voor hem/ haar mee! Leg overigens wel uit hoe wij de hagelslag hier opeten! 😉

17. Pepernoten
Pepernoten zijn tot nu toe altijd een groot succes geweest wanneer ik deze meenam naar Italië. Hiervoor geldt hetzelfde als met bloembollen, je moet ze al in de winter kopen, om ze in het voorjaar/ zomer nog cadeau te kunnen doen. Let dan wel even op de houdbaarheidsdatum! Wil je echte unieke pepernoten geven? Kijk dan eens in het assortiment van de VanDelft pepernotenfabriek!

18. Huisnummers
Een origineel cadeau kan zijn om het huisnummer van je Italiaanse vrienden mee te nemen in een echt Nederlandse uitvoering. Bijvoorbeeld in het Delfts blauw.

19. Borrelnootjes
De Nederlandse Duyvis borrelnootjes zijn ook iets typisch Nederlands wat je niet snel in Italië tegenkomt. Je hebt ze in diverse varianten, dus leuk om een zakje cadeau te geven!

20. Beerenburg en Jenever
Deze twee dranken zijn ook typisch Nederlands en zul je niet in het buitenland tegenkomen. Vergeet niet uit te leggen hoe wij deze dranken in Nederland drinken!
Onderwerpen binnen dit artikel