Tunnel

Met nog 4 miljoen extra als investering moet de tunnel binnen een jaar klaar zijn. Dit is wat eruit gekomen is tijdens een inspectie ter plaatste door het provinciale bestuur waarbij ook journalisten uitgenodigd waren om met eigen ogen te zien hoe de werkzaamheden (niet) vorderen.

De tunnel moet de plaats Valsolda in Italië verbinden met Gandria bij de Zwitserse grens vanwaar je naar Lugano kunt doorrijden. Het werk, wat al tijden duurt, moet ervoor zorgen dat de bewoners van de grensgebieden die hier dagelijks langsrijden, maar ook zomers de toeristen uit Europa dia via Zwitserland naar Italië rijden met bussen, caravans of boten dit traject makkelijker kunnen afleggen.

De afronding van de werkzaamheden zou in eerste instantie februari 2011 zijn. Later is dit bijgesteld naar november dit jaar nog, echter wordt ook dit niet meer gehaald. De werkzaamheden moeten nu wachten tot februari 2012. De opening voor het verkeer zal dan plaatsvinden tussen eind februari en begin maart volgend jaar.

Inmiddels wordt er 20 jaar aan de tunnel gewerkt, een uitloop van 9 maanden is dan volgens de projectontwikkelaar ook niet erg. Overigens duurde de bouw van de tunnel tussen Cremia en Dongo ook 21 jaar.