DOMASO | Vanaf 15 november is het hebben van winterbanden onder de auto, of het hebben van sneeuwkettingen in de auto verplicht voor elke automobilist. Deze verordening geldt t/m 31 maart, maar kan verlengt worden.

Deze verordening geldt o.a. in de provincie, Milaan, Lecco en Como en daar waar dit met borden aangegeven wordt. Dus kom je naar het Comomeer gedurende de winter periode (Tip: er zijn diverse skigebieden rond het Comomeer, dus kom op wintersport!), zorg dat je winterbanden onder je voertuig hebt!

Winterbanden in Duitsland

In Duitsland geldt geen bepaalde periode vanaf wanneer winterbanden verplicht zijn. Het is hier verplicht om winterbanden te hebben bij winterse omstandigheden. Dit geldt voor zowel auto’s, als voor campers en motoren. Voor caravans is dit niet verplicht.

Soms zijn ook sneeuwkettingen verplicht. Dit wordt dan aangegeven met borden. De maximum snelheid met sneeuwkettingen is 50 km/ uur.

Winterbanden in Frankrijk

In Frankrijk is het voeren van winterbanden niet verplicht. Echter ben je dan wel verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben. Wanneer het voeren van sneeuwkettingen verplicht is, wordt dit op de verkeersborden aangegeven. Wanneer er staat “Pneus à neige admis” betekent dit dat het voeren van enkel winterbanden ook voldoende is.

Winterbanden in Oostenrijk
Het voeren van winterbanden is hier verplicht bij winterse omstandigheden in de periode van 1 november t/m 15 april. In plaats van winterbanden mag je ook sneeuwkettingen bij je hebben.

Winterbanden in Zwitserland

In Zwitserland is het voeren van winterbanden niet verplicht. Echter kun je wel een boete krijgen wanneer je geen winterbanden hebt en voor hinder op de weg zorgt. Het verplichte gebruik van sneeuwkettingen wordt aangegeven met borden. In de tunnels zijn sneeuwkettingen verboden!
Onderwerpen binnen dit artikel